27 Ağustos 2011 Cumartesi

El clasico: Zengin Kız Fakir Erkek



Yeşilçam.

Bir yeşilçam el clasico'su olan Zengin Kız fakir Erkek hikayeleriyle büyüdük. Tabi her zaman bu kadar tek düze kalmadı yeşilçam. Kimi zaman Zengin Erkek Fakir Kız olarak özgün tarzda eserlerde izledik.

Olmazsa olmaz bir de gaddar baba. Hayatında hiç soğan ekmek yememiş,  şefkat ve hoşgörüden nasibini almamış, paranın soğukluğunu yüzünde taşıyan fabrikatör baba.

Ama filmin sonlarına doğru insafa gelip sevginin gücü karşısında yenilirdi hep. Hatta zaman kaybetmeden torun moduna girer tonton dede oluverirdi. Alkış.

Her 10 filmden 6'sı müthiş zengin fakir derbisi şeklinde geçer. Zengin oyuna hızlı başlamasına rağmen ikinci yarı fakir oyunun kontrolünü ele alır ve galip gelirdi. Film işte. Gerçek hayatta hükmen mağlup.  

Mekanların dekorların ve oyuncuların değiştiği aynı filmler. Kanaatimce türklerin hayal gücü probleminin sebeplerinden biri de yeşilçamın tekrara dayalı senaryoları.

Televizyonun tek eğlence olduğu dönemler yaşadı bu ülke. Bir süre sonra alışmaz mı beyin.  Ne diye yorayım kendimi ya işte hayat bu demek ki demez mi ? Kesin demiştir. 

Surdan sura atlayan tarihi kahramanlarımız vardı bizim de ama tramplen her seferinde gözüktüğünden etkileyici olmuyordu ki. Onu bari düzgün yap.

Hele ki "Yıkılmayan Adam" filmini izledikten sonra tövbe ettim yeşilçama. Filmin sonunda ana karakter yediği onca kurşuna rağmen ayakta öldü. Kanım dondu adeta. Filmin ismiyle aynı mı olması lazım illa ki içeriğin. Mecaz diye bir kavram yok mu senin lügatında. Pes.

Merdivenden yuvarlanıp kör olma konusuna girmiyorum bile. 

Hayal gücü deyip geçmemek lazım.

Misal, yurt dışında superman'i yazan yöneten adamlar mustang'i üretirken, biz burada "nalo nalan" replikleri içeren filmler izliyor ve anadola, şahine biniyorduk. Misal işte.

Aslında yeşilçamı küçümsemiyorum duygusal yönden güzel filmlerdi. Selvi boylum al yazmalım, Hababam Sınıfı, Bizim aile kötü dersem taş olurum o ayrı. Yaratıcı toplum yerine merhamet toplumuyuz işte.

Fakir ama gururlu.

Zengin ve şımarık.

Haşin ama duygusal.

Şirin ve sevecen.

-Eee iyi de...

Adamlar hızlı ve öfkeli. Hiç yemezler bu numaraları.

-Bizde de deli kadir var. 

Lan. 

Küçümseme yok ama her alanda geriden gelmek yerine biraz da öncü olsak ya.

- Eee sus be adam.

Bir bilsem.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder